Feedforward is spiritual bypassing

February 7, 2018

Spirituele bypassing is een term die voor het eerst werd bedacht door psycholoog John Welwood in 1984. Het is gebruik maken van oefeningen en overtuigingen om te voorkomen dat we te maken krijgen met onze pijnlijke gevoelens, onopgeloste wonden en ontwikkelingsbehoeften. Het komt veel vaker voor dan we zouden denken en is zo hardnekkig dat het grotendeels onopgemerkt blijft. Welke relatie heeft dit met feedback geven?

 

Feedback geven heeft tegenwoordig een wat negatieve lading gekregen, daarom hebben we een nieuw verlossend middel gevonden in feedforward. Ik ben voorstander van beide middelen. Het doel van deze middelen is om iemand anders te helpen. Dit vinden we spannend, want we weten niet hoe iemand hier op reageert. Heb je in het verleden meegemaakt dat iemand hier geïrriteerd op reageerde en je bent bang dit nogmaals te ervaren (onopgeloste wond) of voelt het voor jou heel ongemakkelijk (pijnlijke gevoelens).

 

Om dit ongemak nooit meer te ervaren zijn we op zoek naar het grote (spirituele) geschenk uit de hemel. Als we precies weten hoe en wat we moeten zeggen dan komt de boodschap altijd goed aan en ervaren we geen ongemak (altijd vrede op aarde). Daarom hebben we een feedforward training nodig. De trainer komt langs en leert de aapjes wat communicatie trucjes en overige inzichten. Alle deelnemers zijn razend enthousiast, want ze hoeven zich nooit meer ongemakkelijk te voelen bij het feedforward geven.

 

Na enkele weken zijn er genoeg excuses om nog steeds geen feedforward gegeven. Dit komt omdat mensen nog steeds weglopen voor hun emoties. Dit is vergelijkbaar met spiritual bypassing.

 

Een cultuur waar feedback/feedforward geven centraal staat is gebaat bij mensen die hun eigen emoties begrijpen, accepteren en daar vanuit kunnen handelen. De angst om zich uit te spreken wordt niet opgelost met vaardigheden, maar met zelfkennis. De oplossing moet gaan over persoonlijke ontwikkeling en niet over communicatievaardigheden.

 

De mensen die ik het afgelopen jaar getraind heb zijn heel goed geworden in feedback geven zonder een gesprekstechniek te hebben geleerd.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Jouw leidinggevende geeft jou nooit een slecht gevoel!

January 19, 2018

1/2
Please reload

Recent Posts

November 14, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 

Chrystal Clarity
Dahliastraat 9
4001EC  TIEL
0643477300