Zelfkennis is geen ui wat je afpelt

June 5, 2018

De metafoor van de ui helpt niet om jezelf beter te leren kennen. De metafoor de kern van de roos of het model de Golden Circle helpen ook niet. Zelfkennis is niet letterlijk te vangen in een model of metafoor. Ze zijn nooit gemaakt om in te geloven. Het is een beschrijving om iets uit te leggen wat niet tastbaar is. Het is een landkaart en niet het land zelf. Het geeft richting, zodat iemand het zelf kan ervaren.

 

Stel je kind vraag; “Mama hoe voelt het om dronken te zijn?” Jij kan dit alleen uitleggen door te omschrijven wat jij voelt en ervaart. Ik zou het omschrijven alsof je iets te lang op de draaischijf hebt gestaan in de speeltuin. Daardoor zie je de wereld iets minder scherp en loop je niet meer zo recht. En ik zou omschrijven dat het een blij gevoel geeft. Dit zijn ervaringen waar het kind aan kan relateren. Het is verre van een exacte omschrijving.

 

Nu gaat je kind naar school en vertelt aan alle klasgenootjes hoe het voelt om dronken te zijn. “Dronken zijn is als iets te lang op de draaischijf staan in de speeltuin”. De klasgenootjes gaan naar huis en zij vertellen het aan hun broertjes en zusjes. “Als je dronken wilt worden moet je op de draaischijf gaan staan”. Deze kinderen ervaren niet wat echt dronken zijn is. (gelukkig)

 

Dit is hoe wij metaforen en modellen gebruiken. Het is mentale masturbatie. Het is om ons ego te strelen dat we zoveel weten. Kennis hebben van dit soort metaforen is hetzelfde als gevangen zitten in een kooitje waar de deur van open staat. We vergeten te ervaren wat het werkelijk is. Het is alleen een mooi verhaal in je hoofd. Terwijl het deurtje open staat om het te ervaren.

 

Het model van de ui gaat over het afpellen van jouw lagen om uiteindelijk bij de kern van jezelf te komen. In de meeste gevallen worden deze lagen omschreven als beschermmechanisme. Deze heb je in het verleden aangeleerd en kunnen je nu belemmeren.

 

Het probleem van het afpellen van de ui is dat het eindeloos is. Iedere keer als je claimt bij de kern van jezelf te zijn, dan blijkt het een fantasie te zijn.  Het is gewoon een nieuwe laag. Die laag pel je later ook weer af. De “kern van jezelf”, die je zoekt, zit niet in de ui. De “kern van jezelf” is bewust van de ui. De kortste weg om de “kern van jezelf” te ervaren is door alle verhalen los te laten. Ook het verhaal dat er iets af te pellen valt. Ook het verhaal dat er een kern van jezelf is. Ben dan bewust dat je bewust bent. Vrij en gelukkig zonder hard te werken om ergens te komen.

 

“Tijd is niets anders dan een hardnekkige illusie” zei Albert Einstein. Als tijd dat is dan is plaats dat ook. Tijd en plaats zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons bewustzijn, ook wel de observator genoemd, kent geen plaats. Dat lijkt zo als ik in de ochtend mijn ogen open doe. Alleen als ik dagdroom ben ik bewust van de toekomst. Als ik me zorgen maak, dan leef ik in het verleden. Als ik droom ben ik in een andere realiteit. Als ik fantaseer kan ik reizen door het universum. In al deze gevallen blijf ik bewust. Alles in mijn leven is en blijft veranderen. Mijn karakter, iedere cel in mijn lichaam, enzovoort. Het enige wat constant blijft is dat ik er bewust van ben. Dus wil ik “de kern” van mezelf ontdekken dan moet ik bewustzijn van dat wat bewust is. Dit is geen pad om te bewandelen. Ook geen lagen die je moet afpellen om het te ervaren. Dit is wat je nu bent, altijd al was en altijd zal zijn.

 

De ui was oorspronkelijk een metafoor om uit te leggen dat als je leeft je dingen doorziet en loslaat. Dit kan voelen alsof je een laag hebt losgelaten. Alsof je dichter bij jezelf bent gekomen. Dit moet je niet te letterlijk nemen. Net als het gevoel na het staan op de draaischijf niet echt weergeeft hoe het is om dronken te zijn.

 

Je kan zeggen dat de ui afpellen zelfkennis is. Je leert jezelf op andere lagen kennen. Tegelijkertijd is het geen zelfkennis, want de “kern” van wie je bent vind je niet in de ui. Het is een paradox. Het ligt er aan vanuit welk perspectief je het bekijkt. Het is beide waar en niet waar. Het is in ieder geval niet waar dat je de metafoor van de ui te letterlijk moet nemen.

 

De reden om metaforen te gebruiken is om iets te beschrijven wat niet tastbaar is. Wanneer de accu van mijn telefoon leeg is, dan kan ik dat letterlijk omschrijven en iedereen begrijpt het. Je kan het namelijk makkelijk waarnemen. Persoonlijke ontwikkeling is niet zo tastbaar. Daarom helpt het om metaforen te gebruiken om het uit te leggen.

 

Ook deze tekst is een landkaart en niet het land zelf. De landkaart geeft je richting. Je mag het land nu zelf ervaren. Kennis hebben van de landkaart is niet hetzelfde als het land ervaren. Het gevoel na de draaischijf is vergelijkbaar, maar niet hetzelfde als dronken zijn.

 

Geloof daarom nooit de trainer. Hij kan alleen de landkaart beschrijven. Jij bent de enige die het kan ervaren. Niemand kan dat voor je doen.

 

Stop met praten en ga ervaren.

 

 

Please reload

Featured Posts

Jouw leidinggevende geeft jou nooit een slecht gevoel!

January 19, 2018

1/2
Please reload

Recent Posts

November 14, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 

Chrystal Clarity
Dahliastraat 9
4001EC  TIEL
0643477300