Stik Mindfulness in je rozijn!

August 14, 2018

Een van mijn grote inspiratiebronnen is Sam Harris. Hij is razend enthousiast over Mindfulness. Sam Harris is een aan Stanford University opgeleide Amerikaanse filosoof en non-fictieauteur. Aan de UCLA promoveerde hij in de cognitieve neurowetenschap. In zijn podcast Waking Up gaat hij regelmatig discussies aan met wetenschappers en andere autoriteiten over Mindfulness. 

 

Sam Harris en vele andere wetenschappers zijn zeer enthousiast over Mindfulness. Hoe komt het dat Sam zeer enthousiast is over Mindfulness? Waarom heeft de gemiddelde medewerker het gevoel van “stik Mindfulness in je rozijn”?

 

Mindfulness is een van de eerste stadia van zelfrealisatie. Met andere woorden wie ben ik op diepere niveaus. Als je het zou vergelijken met karategradaties, dan heb je de gele band als je Mindfulness toepast in je leven. (Het karate gradatiesysteem begint bij wit, dan geel, oranje, groen, blauw, bruin en dan zwart.)

 

Wat mij opvalt is dat Sam en andere wetenschappers voor hun onderzoeken naar bruine banders en hoger gaan om te begrijpen wat Mindfulness is en wat het op kan leveren. De resultaten zijn veelbelovend. De Mindfulness trainers die ik tot dusver ben tegengekomen zitten zelf op het niveau gele band. Soms een oranje band. Ik ben van mening dat je ver boven de stof moet staan, voordat je het gedegen uit kan leggen.

 

In het karate kan iemand met een oranje band aan iemand met de witte band de techniek van een stoot uitleggen. Het mist alleen details, essentie, beleving en praktijkervaring. Iemand met een zwarte band kan dat wel uitleggen. Iemand met een zwarte band heeft de simpele techniek duizenden keren getraind. Hij kent ook complexere technieken en is daardoor de essentie gaan ervaren. Deze persoon heeft wellicht ook meer praktijkervaring opgedaan. 

 

In het AD las ik een artikel over Mindfulness. De schrijver van dit artikel nam deel aan een workshop. In deze workshop leerde deelnemers om naar een rozijn te luisteren. Voor veel deelnemers is dit te zweverig. Ze willen bijvoorbeeld minder stress ervaren op het werk en nu luisteren ze naar een rozijn. Op zich is er niets mis met de oefening, alleen aan het einde van de cursus hebben ze, in hun beleving, nog steeds geen concreet antwoord op hun vraag. Iemand die op het zwarte band niveau zit begrijpt de essentie en kan daardoor zijn woorden aanpassen aan de doelgroep. Er zijn ook vele andere oefeningen die dezelfde inzichten geven en beter aansluiten bij de doelgroep.

 

Als de Mindfulness trainer op het niveau van oranje zit, dan is hij niet in staat om deze aanpassing te doen. Op dit niveau zitten mensen nog gevangen in het dogma. Op de hogere niveaus van zelfrealisatie ga je hier doorheen zien. Vanzelfsprekend is de werkelijkheid minder zwart-wit.

Er zijn drie redenen waarom medewerkers afkeer hebben tegen Mindfulness:

 1. De trainer is niet ver genoeg ontwikkeld.

 2. Daardoor is de taal te zweverig.

 3. Het geleerde is moeilijk toepasbaar in de praktijk.

 

 

Wat is dan de oplossing?

Een ‘Mindfulness Trainer’ certificaat geeft niets weer over de kwaliteit van de trainer. Mijn advies is om het gesprek aan te gaan of het een match is. Check op de volgende punten:

 1. Kan de trainer kort en begrijpelijk uitleggen wat hij doet?

 2. Zijn de voorbeelden herkenbaar voor de deelnemers?

 3. Laat je niet vangen in zweverige taal gebruik.

 4. Refereert hij aan een onderzoek? Vraag om het wetenschappelijke onderzoek en lees of het echt zo is. Dit geeft aan hoe serieus iemand zijn vak neemt.

 5. Heeft de trainer een overtuigend verhaal hoe hij het in zijn leven toepast. Niet eens in de maand, maar meerdere malen per dag.

 6. Kan de trainer de voortgang objectief meetbaar maken?

 

Ben je opzoek naar iets wat meer praktijkgericht is dan Mindfulness en met minimaal hetzelfde resultaat? Bel me gerust (0643477300). Het is mogelijk om in contact te komen met enthousiaste referenten, vanuit diverse functies en achtergronden. Daarnaast maken we de voortgang met een device objectief meetbaar. Dit doen we door het stressniveau in het lichaam continu te meten. We kunnen zelfs het stressniveau koppelen aan de agenda van de deelnemer om precies te zien wanneer de deelnemer stress ervaart.

Please reload

Featured Posts

Jouw leidinggevende geeft jou nooit een slecht gevoel!

January 19, 2018

1/2
Please reload

Recent Posts

November 14, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
 

Chrystal Clarity
Dahliastraat 9
4001EC  TIEL
0643477300