Wat is het effect van kantoortuinen op medewerkers?

February 20, 2019

Dit stond 25 januari in het NRC: Ook over het effect van de flexplek op de concentratie zijn alarmerende studies verschenen. Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht, bepleit in zijn onlangs verschenen boek Concentratie dat kantoortuinen moeten verdwijnen. „Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat het brein zeer gevoelig is voor afleiding”, schrijft hij. „Natuurlijk leveren deze kantoortuinen besparingen op qua huisvesting, maar de vraag is of die winst opweegt tegen het verlies door de continue afleiding door collega’s.” Aandacht werkt volgens hem als een spier die je moet trainen. Door de voortdurende afleiding raken we langzaam maar zeker het vermogen kwijt ons lange tijd te richten op belangrijke taken.

 

Dit is mijn ervaring:

 

Deze grafiek is mijn data gemeten met een wearable. Ik heb meerdere vergelijkbare metingen. Tussen 11 en 17 uur zat ik in een kantoortuin. In deze periode verlies ik veel energie. Deze periode heb ik vergeleken met vergelijkbaar werk in een afgesloten ruimte. De conclusie is dat ik 3 tot 5 keer zoveel energie verlies in een kantoortuin. Dit heeft een negatieve impact op mijn executieve functies, zoals concentratie.

 

Wat is de oplossing?

Please reload

Featured Posts

Jouw leidinggevende geeft jou nooit een slecht gevoel!

January 19, 2018

1/2
Please reload

Recent Posts

November 14, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 

Chrystal Clarity
Dahliastraat 9
4001EC  TIEL
0643477300